Диагностика на кармата

22/05/2011

Моите изследвания, в същността си, представляват опит да се намали зависимостта от обкръжаващия ни свят. И ако не вървим към Твореца и не променяме своите емоции, своя характер, своята душа, преодоляването на тази зависимост е невъзможно. Аз продължавам да сондирам темата за бъдещето и повтарям своите непрекъснати опити да намаля зависимостта от него. Съществува прост закон. Ние можем да владеем това, от което вътрешно не зависим. Зависиш ли от семейството, не можеш ли да преодолееш загубата на любимия човек – семейство няма да имаш. Покланяш ли се вътрешно на парите – пари няма да имаш. Не можеш ли да приемеш загубата на бъдещето, зависиш ли от него – по същата схема губиш бъдещето. Като правило това значи смърт. Но понякога можеш да живееш, ако са се появили хемофилия, диабет, СПИН, рак.
Оказва се, че да мислиш и да желаеш да се промениш може колкото искаш. Измененията стават само тогава, когато ти почувстваш, че започваш да се променяш. На мисловно ниво измененията са невъзможни. Ако мисълта не се превърне в чувство, никога няма да успееш да се промениш. После разбрах защо. Защото полевата структура издържа всяко изменение. В нея е по-силно нивото на единство, тя е по-мека и пластична, а физическата структура просто се разрушава. Нашите мисли са свързани с тялото, а тялото има пределна точка на изменение и трансформация. Когато включваме повърхностните емоции и телесното съзнание, ние се суетим като попови лъжички в чаша вода и не виждаме никакъв резултат. Истинската трансформация става на ниво подсъзнание. Там се намират нашите навици, рефлекси и инстинкти. Влизането в подсъзнанието става чрез емоциите, с мисли да навлизаш там е опасно.
Тогава разбрах защо при много от пациентите резултатите са слаби. Вече столетия наред се повтаря и е станало за всички привично определението Homo sapiens – мислещ човек. Този термин не само символизира разликата между човека и животното, той е станал символ за човека като цяло. Но нали и главния признак на дявола може да бъде изразен с термина sapiens! В ангела на първо място е любовта, а в дявола – мисълта. Затова истинското определение за човека – това е човек обичащ. Значи е нужно да си представяме и усещаме себе си като любящи, нужно е да се усещаме като прощаващи, нужно е да усещаме Божественото в себе си. Нужно е да виждаме себе си като възпитаващи другите и обичащи ги. Във всяка болка, страдание и обида непрекъснато да се чувстваме като обичащи.

* * *

Съдбата ни – това е преход от точка А до точка Б, и не можем да променим предназначението си, то се дава свише. Но до целта може да се стигне по различни пътища. Едни я постигат чрез болести, нещастия и смърт, а други, които имат повече любов – не губейки, а придобивайки. Един, за да познае Божественото, трябва да открадне, ограби и предаде, да се разплати за това с душевна пустота и поклонение на материалното, след това да боледува и умира, и подсъзнателно да чувства, че нещастията при децата му са свързани с него. В края на краищата този човек ще намери любовта. Друг, спазвайки заповедите, ще сдържи желанията си и агресията си, по-бързо ще премине по пътя на страданията и ще увеличи чувството на любов. До любовта ще стигнат всички, само че по различни пътища и чрез различни проблеми. Главното е това чувство да не се сраства с човешкото щастие, да не се отъждествява с него.
Тайната на здравето и щастието всъщност е много проста. Вие давате порция любов и енергия, и приблизително толкова здраве, пари и други форми на щастие получавате. Ако сте дали енергия пет пъти повече, отколкото пари и благополучие сте получили, ще имате стабилно здраве и щастие и неочакваният приток на пари и благополучие няма да ви убие. Ако пък сте получили или искате да получите няколко пъти повече, отколкото енергия сте отдали, вие сте болен човек. Вече не вие ще притежавате това богатство, а то ще притежава вас.

* * *

Основното предназначение на всяка една наука е да задоволи нуждите на човешкото тяло и свързаното с него съзнание. Основната цел на всяка една религия е да задоволи нуждите на човешкия дух и свързаното с него подсъзнание.
Вселената е единна във времето и пространството. Всеки физически обект и всяко живо същество носят в себе си информация за всяко стъпало на своята еволюция, от момента на възникване на Вселената. При човека и животните, още от появата на едноклетъчните организми, а после на растенията, рибите и т.н., тази информация е закодирана в гените. В нашето подсъзнание обаче, съществува не само информация за миналото, а и за бъдещето на Вселената. Тя е несъизмеримо по-голяма по обем от информацията, свързана със съзнанието и с физическото ни тяло, което съществува сравнително кратко във времето.
Изводът е много прост. Без развит религиозен мироглед, в основата на който любовта и нравствеността да имат еднозначен приоритет над всички останали човешки ценности, е невъзможно оцеляването на една цивилизация. Това определя необходимостта от непрекъснат стремеж към Твореца, създал Вселената и укрепването на единството ни с Него във всеки един момент. Само спазването на религиозните постулати не може да замени личните ни опити за стремеж към Бога. Малкото дете има нужда от помощта на родителите си, за да започне да ходи и да говори. Но след това, детето трябва да се научи да прави всичко самостоятелно.
В моите книги аз разказвам за опитите да открием Божественото в себе си. Опитвам се да засегна и някои теми, в които съм дилетант, но въпреки, че осъзнавам това, ще продължавам да правя тези опити. Надявам се, че по-нататъшното ми развитие ще ме доведе до правилно разбиране. Затова ще е най-добре, написаното от мен да не се приема като конкретен съвет, а като разказ за моя личен опит.
Попитали един професор: „Кое е най-важното в работата ви като преподавател?“
Той отговорил: „Най-важното не е да даваш знания. Най-важното е да научиш студентите как да работят с информацията, да използват правилно получените знания“.

С.Н. Лазарев

Други лекции на Сергей Николаевич Лазарев

www.lazarev.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: