ПРАНИЧНА ТРЪБА

16/03/2011

В много езотерични течения се споменава за праничната тръба, представляваща централен канал, преминаващ през всички тънкоматериални тела на човека от върха на главата до перинеума и по-нататък (нагоре и надолу). Този многомерен канал има различни названия: Божествена ос (в книгите на Амора Гуан-Ин), сърцевинен канал/сърцевинна енергия (Пеги Феникс Дубро, автор на техниката за балансиране на електромагнитното поле), пранична тръба (Друнвало Мелхизедек, „Древната тайна на цветето на живота“ е т.н.)

Праничната тръба се образува в оплодената яйцеклетка веднага след сливането на двете протоядра (мъжкото и женското) и началото на деленето. В момента на формирането на първите осем клетки в яйцеклетката вече съществува централна ос, ориентирана по магнитните полюси на планетата, която след това, при по-нататъшното делене на клетките и превръщането в тороид, се преобразува в пранична тръба. Вътре в тази тръба, в която постъпват енергиите на Земята и Космоса, започват да се формират всички органи на тялото.

И така, праничната тръба играе изключително важна роля в живота на всяко същество. Тя осигурява постъплението на различни видове енергия за формирането на енергийните и физическото тела, и енергийното взаимодействие между чакрите. След раждането в света на първо време детето използва както въздушно, така и пранично дишане (чрез фонтанелата – горното отверстие на праничната тръба). След това въздушното (външното) дишане става първостепенно и активността на праничната тръба отслабва.

Активирането на праничната тръба е изключително важно за духовното развитие. Благодарение на възобновяването на функциите на праничната тръба, вие отново започвате да получавате енергия от Земята и Космоса, които използвате за своята трансформация (духовна и физическа).

Качеството на праната е нееднородно и зависи от нивото/измерението, от което тя постъпва. За нашата еволюция са необходими всички видове прана.

Праничната тръба в идеалният вариант трябва да минава през целия ви енергиен обем (ауричното яйце, обграждащо вашето физическо тяло на разстояние 60 см., най-малко, във всички страни, включително отгоре и отдолу), а след това да се съединява с центъра на Земята и с всяко космическо ниво (колкото може по-висше).

Активирането на праничната тръба се извършва по различни начини. Най-простият, който предлага цивилизацията на Хаторите, е вдишването на прана/жизнена сила през върха на главата и през основната чакра, и напълването на праничната тръба с прана.

Чрез тази тръба се осъществява вашата устойчива връзка със Земята и Космоса, следователно, формира се устойчив канал за връзка с вашите Висши аспекти, а също със съзнанието на Земята и цялата Вселена. Двата постоянно движещи се, различно насочени, потока на съзнанието, преминаващи през праничната тръба, по естествен начин очистват вашите чакри, напълват ги с жизнена енергия, необходима за отработването на всички ваши програми във всяка чакра. Още веднъж ще напомним, че праната – това е енергия на Божественото съзнание, проявена енергийно в по-плътните измерения. Следователно, вдишвайки прана, вие вдишвате енергията и съзнанието на Божествения Източник.

На практика фокусирането на вашето съзнание вътре в праничната тръба (сърцевинния канал) ви помага да съхраните равновесието/хармонията в своето ежедневие.

www.metasintez.ru

Човекът като енергийна система

Вие сте пространство, точно както Слънчевата система е преди всичко пространство.

В действителност във вашето физическо тяло съществува огромно количество пространство и това, че сте плътни, е само илюзия. Дори вашата наука е открила, че представлявате повече от 99 процента пространство. Затова, въпреки че това първо поле на вас ви изглежда физически твърде плътно, в действителност от гледна точка на светлината, на енергията, то е съвсем различно.

Проникващо дълбоко навътре в това физическо поле, се намира едно второ поле от енергия, което ние наричаме Ка, а то според вашето разбиране трябва да е праничното тяло. Прана, както е открита от йогите от древните традиции, представлява основната жизнена сила в кислорода, но не е просто кислород. Прана се усилва в обширните места с растителност и край големи водни маси, които са в движение. Прана е жизнената сила и тази прана прониква както във физическото, така и в праничното тяло, което ние наричаме Ка. Това Ка в действителност е източникът на жизнената сила, която се движи в първото ниво на физическото поле, физическото тяло. Понякога Ка се нарича духовният или етерният близнак, тъй като е двойник на физическото тяло, но като едно по-фино състояние на енергията.

Без прана, която се движи във физическото тяло и усилва Ка, вие нямаше да можете да живеете. Това е силата на самия живот. Следователно част от техниките, които ще споделим с вас, всъщност представляват техники за стабилизиране на праничния поток в галактиката, която вие наричате свое физическо тяло, и това е изключително важно за вашето тяло, за съществуването ви!

Начинът, по който поемате или не поемате жизнена сила (прана), определя количеството енергия, с което разполагат телесните органи и системи. Ка определя яснотата, силата и въздействието на вашата мисъл; определя също така и качеството на вашите емоции. Ако Ка бъде засегната, биват засегнати и останалите полета – физическото тяло функционира на по-ниско енергийно равнище, мисълта е отслабена, а емоциите са нарушени. Въпросът в такъв случай е по какъв начин да се вкара повече прана в Ка, така че тя да се излъчва във физическата галактика на тялото и в другите фини тела? Това е основният въпрос, на който бихме искали да отговорим сега.

Сега ще ви представим три специфични техники за развиването на Ка, които могат да ви помогнат, а след това ще споделим и някои мисли относно нещата във вашия живот, които ви препоръчваме да затвърдите, и относно нещата, които ви препоръчваме да отстраните. Трябва да сте наясно, че в това отношение притежавате правото на свободен избор и ние няма да ви съдим за това, което сте избрали или не сте избрали. От наша гледна точка, ако искате да развиете Ка, има неща, които трябва да свършите, и такива, които трябва да избягвате. Всичко е много просто. Така че нека насочим вниманието си към техниките, да поставим началото на процеса на осъзнаването на Ка и на праничната тръба, за да можете да започнете овладяването на енергията, необходимо за здравето и за по-висшето съзнание.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА СЕБЕОВЛАДЯВАНЕ

При първото упражнение вдишвате нагоре по праничната тръба, която е свързана със Земята. Извършвате едно вдишване от Земята нагоре в праничната тръба, и след това релаксирате и с помощта на една въздишка го оставяте да ви напусне. После, при второто вдишване, вдишвате въздуха над главата, вкарвайки небесна енергия в праничната тръба на тялото, и след това го издишвате отново с лека въздишка. Опитайте няколко пъти, докато не усетите отчетливо потока от енергия в праничната тръба.

Следващата стъпка в Упражнението за себеовладяване е да се вкара прана в праничната тръба и след това да се циркулира във физическото тяло.

Стъпка 1: Както при предното упражнение, вдишайте и изтеглете прана от Земята, вкарвайки я в праничната тръба. Задръжте дишането за миг и след това издишайте с въздишка. Фокусирайте вниманието си върху праничната тръба.

Стъпка 2: Сега вдишайте, изтеглете прана надолу от пространството над главата, вкарвайки я в праничната тръба. Задръжте дишането за миг, докато се концентрирате върху праничната тръба. Издишайте с въздишка, като насочите вниманието си към цялото физическо тяло. В съответствие със Закона за вниманието (т. е. „Енергията следва осъзнаването“) от праничната тръба прана ще потече в тялото. Правете упражнението, докато не усетите поток от енергия, изливащ се от праничната тръба във физическото тяло.

Стъпка 1: Насочете своето осъзнаване в сърдечната чакра, разположена в центъра на гърдите. Припомнете си чувството на необусловената от нищо любов и приемане. Уверете се, че наистина изпитвате това състояние. Мисленето за него няма да свърши работа.

Стъпка 2: Като осъзнавате сърдечния център и задържате емоционалното състояние на безусловна любов и приемане, вдишайте и изтеглете прана от Земята нагоре в праничната тръба. Задръжте дишането за момент, докато се концентрирате върху праничната тръба, продължавайки да задържате емоционалното състояние на любов и приемане. Когато издишате, насочете осъзнаването във физическото тяло и позволете на „квалифицираната прана“ да излезе от праничната тръба и да потече из цялото тяло.

Стъпка 3: Върнете осъзнаването в сърдечния център и отново задържайки емоционалното състояние на безусловна любов и приемане, вдишайте и изтеглете прана от пространството пад главата надолу в праничната тръба. Задръжте дишането за момент и се концентрирайте върху праничната тръба, все още в състояние на любов и приемане. Когато издишате, насочете осъзнаването си към физическото тяло и позволете на „квалифицираната прана“ да излезе от праничната тръба и да потече из цялото тяло.

За да работи това упражнение, трябва наистина да го практикувате. Ако за вас това е още една идея или понятие, то няма да окаже въздействие върху Ка. Трябва да го практикувате.

„Материалът Хатор“, Том Кениън и Вирджиния Есен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: