Да обичаш себе си – това е най-сложното за вас, хората

19/06/2010

– И така, каква е нашата следваща крачка по пътя към възнесението?

– Всеки има своята. Но всички вие започвате да осъзнавате, че пътят към възнесението е път към себе си. Това е път от ограниченост към безграничност на битието, от егоистична любов към себе си – към любов без условности. Вие едва-едва сте започнали да вървите по този път. Вие по старому мислите, че възнесение – това е външен процес. Вие искате да избягате от себе си към нещо по-голямо, светло и чисто. Но от себе си вие никъде няма да избягате – нито в миналото, нито в бъдеще. Всичко това просто още повече ще ви обърка в процеса на самопознанието.

Пътят към себе си – какви обикновени думи, но в тях е целият смисъл на вашето съществуване, защото, навлизайки в себе си, вие откривате там безграничен космос, който наричате Дом. Вашият Дом е там, където вие се намирате. Той може да е малък или голям, но това място на вашата значимост е не в понятията на човека, а в понятията на безпределността. Ако се чувствате комфортно в своя Дом, вътре в себе си, то вие сте на правилния път. Вътрешната хармония се отразява навън, разпръсквайки вълни и създавайки реалността на вашето битие. Всичко вътре във вас се отразява навън и се връща към вас за последващо осъзнаване и разширяване на вашите граници.

Вие приемате собствените си отразени сигнали и строите, променяте себе си и своята действителност. Вас ви формира това, което винаги е било във вас, е и ще бъде – безпределният Дух във вечен процес на познание, приемащ многочислени форми и разрушаващ ги, за да създава нови. Духът се разширява и опознава себе си в любов към себе си, защото само любовта се явява източник и движещ фактор на познанието. Ако във вашата реалност няма любов, то вие не опознавате, а укрепвате собствените си граници, за да съхраните вашето отделено малко „аз“ в неприкосновеност и уют.

И колкото повече вие укрепвате своите граници, толкова по-малко вие ставате. Духът вече не твори, не знае за вас, той просто напуска застиналата форма. И вие ставате това, което сте – човек, асоцииращ себе си с тялото. Духът не може да живее в несвобода и нелюбов, защото Любовта е пълна свобода на проявление на вашата дълбока същност, позволяваща и на другите да проявяват тази същност. Тогава Духът се съединява сам със себе си (в това число и в другите въплътени същности) и възстановява целостта.

Да обичаш себе си – това е най-сложното за вас, хората. Защото вие не виждате в себе си Духа, който е изпълнил с живот вашата телесна форма. Вие проектирате своята същност навън и призовавате Бога, който съществува, както ви се струва, отделно от вас и трябва да приложите външни усилия, за да се съедините с него.

Вашият ум ви води навън, а сърцето – навътре. Така се укрепва вашата реалност. Единството не се състои в това да се съединявате с другите по външни параметри. Единството означава, че разделения няма и това, че вие виждате разделения е само илюзия. Любовта към другите е сложна не защото те, другите не приличат на вас в своята индивидуалност. Така е било замислено.

В познанието вие събирате своя собствен опит, което ви определя като индивидуално същество. За вас е сложно да обичате другите, защото вие сте фрагментирани вътре в себе си, в своето мировъзприятие. Вашата нееднаквост ви създава усещането, че вие сте уникални и вие съхранявате своята уникалност по всякакви начини. Така е, вие сте уникални, защото такива ви прави вашият опит. Но вашият опит е достояние не само ваше, а и на този, който ви е създал – на вашият Дух. Този същият Дух е създал и другите форми за своето познание и разширение. И той, Духът се стреми да обедини опита на множеството, за да измени своите качества, да се обогати чрез опита и да се завърне в себе си в друг мащаб на познание.

Именно затова ви призовават да уважавате и обичате другите, защото те, другите се явяват различни ипостаси на Единният Дух, който движи също и вас. Но вие не сте в състояние да заобичате другите до тогава, докато не осъзнаете, че Духът, проявен във вас, призовава към любов към себе си, защото състоянието на любов е най-истинското състояние за Духа в процеса на съзидание на Себе подобни.

Много ли от вас си казват – Аз обичам своето тяло или аз обичам своята Душа, или аз обичам своя Дух? И не само казват, но и усещат самата тази любов към себе си, така многомерна и многостранна. Обичайки себе си, вие прощавате на себе си различните опитности на самопознанието (както бихте казали вие – положителни и отрицателни), отстранявайки по този начин полярността и ограниченията в самите себе си

Да обичате себе си – това е да се отнасяте честно към себе си във всички проявления и постоянно да се стремите към истината. Да обичате себе си – това е да приемате себе си такива, каквито сте на дадения етап в самопознанието, да приемете със сърце без осъждане, без трагедии и страхове.

Щом приемете себе си и простите, вие сте способни да вървите нататък. Прощаването разкъсва порочния кръг на анализ и осъждане, който така умело създава вашият човешки ум, а любовта на сърцето ви издига до божественото равнище, съединявайки всички ваши разпилени аспекти.

Всички тези думи, които вие знаете и може би повтаряте за другите – са думи, като монети, излизат от обръщение. Много и най-прекрасни думи вече са изхабени. Затова не четете това послание с очите на ума, прочетете го с очите на сърцето, чуйте го с вашия вътрешен слух, осъзнайте своята истинска същност.

Колкото по-нататък вървим, толкова по-малко ще значат думите … ако не проникнете в това, което е скрито зад обвивката на думите – височайшите вибрации на божествения смисъл, лежащи в основата на творението. Да пребъде любовта на Духа с вас вечно!

група Метасинтез, 26.05.2010
www.metasintez.ru

Advertisements

Един коментар to “Да обичаш себе си – това е най-сложното за вас, хората”


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: