Пристъпвайки към труда, нека се погрижим да не се изчерпят силите ни

29/09/2009

Замислете се и ще видите Нашия път. Ние сме готови да помогнем навсякъде, където Законът разрешава. Скърбим при вида на безумците, които скачат в бездната, преди да достигнат спасителната черта. Колко много мисли изразходваме, за да насочим към най-простичкото и добро решение, ала обгърнати в мрак, безумците често дръзват да вдигнат ръка срещу Висшето. Все едно да хвърлиш камък срещу океанска вълна. Наистина, ще се вдигнат малко пръски, ала нима това ще повлияе на могъщото течение? Такъв е резултатът от атаките срещу великите енергии. И най-свирепите от тях се разбиват в скалата на непобедимия дух. Хвалбите на тъмните разкриват единствено тяхното безумие.
Мощното АУМ ще покрие и най-яростното нападение.

* * *

Независимо от нечие неверие, днес много неща стават реалност. Така е с цели народи – едни са ходещи мъртъвци, други крачат напред обновени. Така е във всичко.

* * *

Малцина няма да се уплашат, ако разкажем какво всъщност обкръжава човека. Тук спадат всички лъчи и химически въздействия както от Далечните Светове, така и от самата Земя – отразените и пречупените лъчи твърде много се различават от основните. Новината, че вместо въздух в неговото земно разбиране човекът е заобиколен от кристални гранули и непрекъснати взривове, ще ужаси много сърца. Та нали въздухът е син и празен, Земята е твърда и неподвижна, а Слънцето изпълнява ролята на фенер! Попитайте лавкаджията на ъгъла и неговото мнение няма да е твърде различно. Едва малка част от хората се опитват да мислят за това, което ги заобикаля.

* * *

Всеки схваща помощта по своему, но малцина разбират истинската помощ. Днес светът се разтърсва, но тълпите не забелязват огнената опасност. Трябва им Архангел с исполински ръст, за да признаят, че става нещо особено, а то се случва всекидневно! Така премина кулминационната точка на годината; направете си изводите за ставащото! Много народи променят своя лик.

* * *

Защо да казваме АУМ, след като можем да използваме термина молитва? По своята същност тези понятия са равнозначни, но по-древното и по-изтънчено АУМ носи по-силни вибрации. Осмислете съзвучието, свързано с Висшето Понятие. Думата е вибрация, а такива съзвучия са необходими за хармонията на пространството.
Бъдете обединени. Мислете за бъдещето, но споделяйте представите си за него приветливо. Раздразнението Ми пречи. Чуждите хора не влияят, ала караницата между близките звучи силно. Щом битката е необичайна, такива са и изискванията. Не обременявайте здравето си. Сърцето не може да бъде заменено с ново.
Подвижниците не се молят за себе си.

* * *

За някои дори Висшето Учение се оказва неудовлетворително. Те искат да им се даде още нещо. Попитайте ги каква лична изгода търсят и няма да сгрешите – неудовлетворението често пъти крие користни желания. Не Безпределността, а страстното желание за телесни наслади увлича лицемерите. Усетили, че всъщност става дума за духовни ценности, те ще се отдръпнат от Учението. Ненамерили сребърници, такива хора се превръщат в най-страшни предатели. Благодатта и АУМ не ще трогнат и просветлят овъгленото сърце – то ще си остане черно и ще се превърне в пепел.

* * *

Не бива да се присмиваме над ничия молитва. Дори да е съвсем първобитна, тя е знак за духовност. Нима ще се подиграем с прекрасния устрем на своя събрат? Нима ще се подсмихваме, когато се извършва приношение към Висшето? Хората, които превръщат АУМ и молитвите на другите в повод за недопустими шеги, обикновено са доста посредствени. Такива слаборазвити съзнания се срещат твърде често и издават грубо невежество.

* * *

Малцина разбират понятието съзвучие. Най-често хората си го представят като гръмко звучене, ала то може да бъде и недоловимо за ухото, също като сърдечното напрежение. Сърцето пее и тази мелодия изпълва организма с особена енергия. Независимо дали звучи в сърцето, или е изречена на глас, молитвата АУМ поражда едни и същи излъчвания.
Свикнете да говорите чрез сърцето. Сърдечната молитва най-добре изразява състоянието на постоянен устрем.

* * *

Правилно сте забелязали, че някои мантри са лишени от смисъл и съдържат единствено звучене. Това доказва голямото значение на вибрацията. Много от мантрите не били записвани, а предавани устно, защото без конкретното звучене буквите не дават никакво следствие. Не по-малко важно от мелодията е и подценяваното в наши дни качество на гласа. Гръдният глас дава по-голям резонанс от външния, плоския или носовия. Не силата, не изразителността, а вътрешният магнетизъм играе главна роля при всяко пеене. В този смисъл постановката на гласа често го лишава от природните му качества.

* * *

Молитвата е възнасяне и възхита. Молитвите с лична насоченост са по-късно явление. Как е възможно човек да се моли за себе си?! Сякаш Висшата Мъдрост не знае какво му е необходимо!
Молитвата е връзка с пълноводния поток на Благодатта, към който приобщава единствено сърдечното съотношение, достойно за висшата съкровена ценност. Тук всяка лична молба е несъизмерима. Превърнали се в оръдие на държавата, религиите започнаха да фабрикуват свързани с ежедневието, платени молитви. Молитвата и заплащането са абсолютно несъвместими! Църковните служби срещу заплащане отвращават мнозина, а радостта от възнасящата молитва отлита под звъна на метала.

* * *

Молитвата може да бъде сравнена с магнит. Тя напряга сърцето и привлича светли мисли от пространството. Притеглените от земните слоеве мисли пък обогатяват с нови сили – като след среща с добри приятели. Ценете тези приятели. Може никога да не ги срещнете, но те са наблизо. Пространството е пълно с тях и си струва да им изпратите добра мисъл. Молитвата е магнит.

* * *

Различната природа на хората се проявява дори във всекидневието. Един е влюбен в синевата на планинските върхове и това е знак за силно укрепнал дух. Друг жадува за зеленина и нарича зеленото цвят на надеждата. Трети живее в претъпканите градове и се чувства отлично. Тези хора ще проявят слабо взаимно разбиране, различни ще са и техните молитви. Съзнанието трябва да бъде възпитавано в дух на търпимост, така че да е в състояние да докосва отделните профили на битието.

* * *

Хората молят за прошка и продължават да живеят по старому. Мъчно им е, че ги сполетяват нещастия, но не се разделят с никоя от привичките, предизвикали това положение. Няма ли стремеж към поправяне, молбата за прошка е безсмислена. Да тревожиш Висшата Мъдрост със самосъжаление е проява не на скръб, а на лицемерие. Молитвите по принуда също са безполезни. Докато не разберат значението на връзката с Висшия Свят, хората само ще кощунстват със своята неискреност. Истината не може да бъде излъгана – няма тайни за Всепроникващата Светлина. И защо ли да крием съкровеното, оправданото от сърцето? Връзката с Висшия Свят ще стане привлекателна, когато сърцето произнесе своята дума.

* * *

Смятат новото за добре забравено старо. Ето защо новото подлежи на умиване, иначе вместо прекрасни ликове ще останат прашни гримаси.
Каним всички, които са способни достойно да се приближат към висшите Образи. Нека ги обличат според обичаите на своя народ – Ние посрещаме на всички пътища, водещи към Висшия Свят.

АГНИ ЙОГА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: